OLIVIER MARIA, RACE ACROSS FRANCE 2022

OLIVIER MARIA, RACE IN FRANKRIJK 2022

Op 18 juni lanceerde Olivier voor het tweede achtereenvolgende jaar een aanval op de RAF. Vurige verdediger en groot consument van onze Holyfat-producten, deze oversteek van Frankrijk is des te zinvoller voor ons omdat Olivier het doet op een ketogeen dieet. Een mooie demonstratie van de effectiviteit van lipiden voor (ultra)duursporten.

Herbeleef zijn epos in dit aangrijpende artikel My Race Across France 2022: passeren tussen de druppels, door Olivier Maria, die je kunt vinden op zijn website Low Carb Frenchie . 

"Vorig jaar, toen ik aankwam in Le Touquet na 2500 km te hebben gefietst, was mijn eerste zin "nooit meer". Het avontuur was zo mooi, maar ook zo moeilijk. En toen gingen de maanden voorbij, mijn vrienden deelden de foto's, re -geregistreerd, en de organisatie kondigde aan dat de route van richting veranderde om dit jaar vanuit het noorden te beginnen en te eindigen in Mandelieu, aan de oevers van de Middellandse Zee. Ik weet niet of het mijn selectieve geheugen was dat me slechts in momenten aan het denken zette van vreugde en het vergeten van de galeien maar opnieuw inschrijven voor de fond was voor mij vanzelfsprekend.

Dit jaar begon ik met weinig kilometers in mijn benen (5000), de fout van een eerste deel van het jaar van voordeelgericht lopen en toen ik de start nam, dacht ik naïef dat de ervaring van vorig jaar me in staat zou stellen de finish te bereiken lijn zonder al te veel moeite ten koste van korte nachten en lange uren in het zadel. Het was zonder te rekenen op een razende weersgesteldheid gedurende het parcours en een licht gewijzigde route die weinig rust liet voor het lichaam en het hoofd.

De eerste uren van het racen werden echter aanzienlijk vergemakkelijkt door een wind in de rug die ons naar Picardië en vervolgens naar Normandië stuwde. Ik was na 3 uur racen nog steeds vertrouwd met de gemiddelde 30 km/u. Maar de onweersbuien in de verte die met grote passen naderden, verhielpen deze opwinding van de eerste kilometers. Midden in de nacht, hier trappen we dan onder een intense regen, de bliksems verlichten de oneindigheid om niet ver van ons naar beneden te vallen. De razende lucht hield me zonder moeite wakker en ik kon de hele nacht geen oog dicht doen. Ik passeerde de Pont de Normandie om 3.15 uur 's ochtends, wat me vorig jaar zoveel angst had bezorgd toen de windstoten me bijna op de weg gooiden die werd doorkruist door deze gigantische monsters op wielen. Op dit uur is het verlaten. De dag breekt eindelijk aan, maar de regen vergezelt ons nog steeds. Ik ben blij om te zien dat mijn regenjas waterdicht is, maar ik realiseer me nog steeds niet dat zoveel uren rijden met natte voeten erg problematisch zal worden voor de rest van het avontuur.

Eindelijk komt de zon door en kom ik om 13.30 uur aan op Mont-Saint-Michel (km 474). Ik voel de eerste tekenen van vermoeidheid en doe een dutje van 8 minuten voordat ik vertrek. Ik vervolg in de richting van St-Malo voordat ik aan mijn lange diagonaal richting de Alpen begin.

Zaterdag 18 juni, 18:31 uur Het is tijd om weer op pad te gaan voor een week vol avontuur.

Voor de start had ik mezelf tot doel gesteld om elke 24 uur 400 km af te leggen voordat ik in de Alpen arriveerde. Na een draai aan de knop staat mijn teller op 588 km. Ik besef dat ik met een knal vertrok, maar ik ga door op mijn elan. Ik kom om 21.45 uur aan bij de Check Point op km 655, in Quelaines-Saint-Gault, in Mayenne. Ik slaap daar twee en een half uur voordat ik om half twaalf vertrek. In tegenstelling tot vorig jaar zijn er op de route tussen Le Touquet en de Alpen twee levensbases geplaatst. Ik maak gebruik van het comfort van de veldbedden binnenshuis om de eerste twee nachten weer op krachten te komen. Ik kom maandag om 23.21 uur aan op CP2 in Gueugnon (km 1122) en vertrek 3,5 uur later.Ik hoopte dat ik de eerste dagen makkelijke kilometers zou kunnen kettingen om “vers” in de Alpen aan te komen, maar dat was niet het geval: de nieuwe route was veel heuvelachtiger en dus moeilijker. De rechte lijnen zo ver het oog reikt, getekend als achtbanen, bereiken langzaam de geest. Bijna twee dagen geen handel aan de horizon. Een thermometer die steeds hoger klimt. De Monts du Lyonnais en dan de Ain, hier ben ik dan eindelijk in de Savoie, aan de oevers van Lac du Bourget. 19.30 uur, de oversteek van de Bauges als warming-up en hier ben ik dan eindelijk in de Alpen, aan de voet van de zeer veeleisende Col de la Colombière. Ik realiseer me dat mijn regenjas zoek is geraakt. Gelukkig heb ik mijn donsjack nog, nu maar hopen dat het niet te veel regent in de Alpen. Ik keten de kilometers in de donkere nacht om de top om 2 uur 's nachts te bereiken. Boven doe ik een dutje van 10 minuten om veilig aan de afdaling te beginnen.

Het is al laat in de nacht en de vallei van de Arve tussen Cluses en Sallanches is eindeloos. Er zijn dan 500 m klimmen om de levensbasis van Megève te bereiken, het regent zwaar en de percentages zijn soms verschrikkelijk, bijna te veel voor mijn 36×34. Uiteindelijk kom ik om 5 uur 's ochtends aan in Megève, goed op weg. Alleen het idee van een onderdak en een comfortabel bed gaf me de nodige kracht om door te gaan tot daar. Ik moet slapen en een goede warme douche nemen voordat ik mijn ogen sluit.


9:30 's ochtends. Ik sta voor de poorten van de Intersport van Megève voor de opening. Ik vertrek met een regenjas voor €17,99, die zal me tot de finish perfect van pas komen. Als het tijd is om te vertrekken, denk ik koortsachtig aan de granieten monsters die me twee dagen zullen aankijken. Les Saisies opent de bal, dan de Cormet de Roselend voordat de gigantische Iseran en zijn 2770 m hoogte beginnen. Na een paar kilometer klimmen komt er een verschrikkelijke storm op me af. De weg verandert snel in een stroom die de helling af raast terwijl ik doe wat ik kan om tegen de stroom in te gaan. Gelukkig duurt deze aflevering niet lang. Ik zie het bericht van de organisatie niet om te stoppen en vervolg de lange klim: ik kom om 19.30 uur aan bij de pas. Km 1657, 4 dagen en 1 uur racen. Een paar foto's en je moet snel naar beneden, waar de temperaturen milder zijn. De afdaling is lang maar laat je toch een beetje ademen. Voor de volgende pas is de oversteek van de Maurienne-vallei eindeloos - en om te zeggen dat ik het vorig jaar in de richting van de klim deed...

Aangekomen in St-Michel-de-Maurienne om 22.30 uur, begin ik aan de 850 meter hoge afdaling van de Col du Télégraphe. Mijn voeten, die vanaf het begin te lang hebben geregend, worden zo pijnlijk dat ik niet meer kan trappen. Mijn voetzolen zwollen zelfs op door het water, tot het punt dat er enkele millimeters diepe scheuren ontstonden. Ik ben verdwaald, trappend met mijn voeten uit mijn schoenen wanneer Hugues, mijn teamgenoot van Team Ultra, naar me toe komt. Ik knars mijn tanden en hou vol om deze klim af te maken, maar hij is zo lang. Rond middernacht komen we aan in Valloire, met vier fietsers. Zeer korte nacht op het terras van een restaurant voordat we rond 3 uur vertrekken voor de beklimming van de Galibier. Mijn zolen zijn een beetje leeggelopen. We hebben de berg voor ons en de klim is aangenaam. Het is koel, stilte omringt ons. Top om 5 uur, eerste licht van de dag, prachtig schouwspel.


De rust van deze eerste beklimming geeft geen indicatie van de wreedheid van de komende dag. De Col de Sarenne naar Alpe d'Huez en vervolgens de Glandon in de hittegolf zijn extreem moeilijk. Ik heb veel last. Daarnaast bleken de irritaties in het zadel vanaf de tweede dag nog steeds niet los te laten. Ik maak tubes crème leeg en knars op mijn tanden om verder te gaan.

Bij het afdalen van de Glandon zie ik in de verte stilstaande fietsers, een fiets op de grond. Ik vrees het ergste. In de verte herken ik de twee deelnemers die samen een team vormen, die ik sinds de start vaak heb ontmoet en met wie ik gisteravond de Galibier heb beklommen. Ik blijf naast hen staan: “Hoe gaat het met je? » – « nee, ik heb mijn sleutelbeen gebroken… » Ik ben in shock.

Alles kan stoppen in een fractie van een seconde van onoplettendheid of pech. 20 minuten bergafwaarts later passeer ik de ambulance die als een furie omhoog gaat, alle sirenes aan.

Ik kruis paden met Eric in de Col du Grand Cucheron, terwijl we Belledonne omzeilen voordat we Grenoble bereiken. We hebben elkaar ontmoet. De 1000 km is zijn eerste ultra en hij heeft het zwaar. We motiveren onszelf allebei om vooruit te blijven gaan terwijl de thermometer op zijn hoogst staat. Toen zei hij tegen mij: 'Heb je gezien dat er een dode was? »

Een uur eerder kregen we een bericht van de organisatie met het nieuws. Een man is dood, neergemaaid door een chauffeur die rechtdoor gaat op een rotonde in Mâcon. Het was woensdag 22 juni. Hij was 56 jaar oud en had niemand anders gevraagd dan te fietsen.

Ik had het bericht niet gezien. Ik ben sprakeloos.

Op dat moment begrijp ik dat de race zoals ik die vanaf het begin had opgevat, voorbij is. Dat gebrek aan slaap, dat onze grootste tegenstander is, kan niet rechtvaardigen dat we onszelf in gevaar brengen. Een hypothetische plaats in een ranglijst die niemand zich herinnert of nog twee uur op een klok kan niet het minste risico toestaan.

We spreken af ​​met Eric om in het hotel in Grenoble te slapen, maar ik verlies hem ten koste van een nieuwe hevige storm. Ik probeer tevergeefs zijn contactgegevens te vinden. Ik hoop dat het goed met hem gaat.

We zijn 5 dagen weggeweest en ik eet mijn eerste maaltijd. Ik sta voor de Proxi-supermarkt, op de stoep, alleen met mijn ingeblikte salade en mijn Coke Zero. Vanaf het begin at ik al mijn maaltijden op de fiets om geen tijd te verspillen. De mentale greep van de stopwatch die nooit stopt weegt op mij. Ook de tragische gebeurtenissen waarvan ik getuige was. Ik kom aan bij het hotel aan de rand van Grenoble en uiteindelijk deel ik de kamer met Hugues. Een goede douche, een comfortabel bed: ik sluit mijn ogen en val meteen in slaap tot de wekker de volgende dag om 4 uur gaat. Buiten regent het flink. Ik wil niet, ik kan niet meer in de regen rijden. Mijn voeten verbieden het me.

We vertrekken om 6 uur als de regen is opgehouden om de Vercors over te steken. Les Combes Laval zijn nog steeds net zo majestueus, ze staan ​​dit jaar weer op mijn podium van de mooiste landschappen van de baan. Na 5 kilometer een verschrikkelijke storm te hebben gehad, kom ik om 11 uur aan op de CP van St-Jean-en-Royans. Ik had mezelf gezworen bij de minste regen te stoppen, maar de oproep van de CP was te sterk. Ik kan in ieder geval de droge sokken die ik nog had in mijn drop-bag doen.

Ik besluit niet lang te stoppen. Als ik wegga, kan ik mijn Garmin-teller die ik 5 minuten eerder in mijn hand had niet vinden. Paniek. We roeren de hele levensbasis met de vrijwilligers, maar niets helpt. Onbegrijpelijk. Ik weet niet wat ik moet doen en besluit te vertrekken met Komoot op mijn telefoon, maar Simon, die het net heeft opgegeven, biedt aan mij de zijne te lenen om het af te maken. Ik kan het niet geloven. Ik ben hem mijn einde van de race schuldig, ik vertrek.

Ik weet dat het einde van de cursus erg moeilijk zal zijn. De hitte van de Provence, de weg die nooit meer vlak is… Bovendien heb ik last van tendinitis in de linker achilleshiel die werkt als een diffuse pijn die elke keer weer wakker wordt als je na 2 minuten fietsen weer begint te trappen. Deze blessure voegt een moeilijkheid toe die ik tijdens de eindsprint van de laatste 500 kilometer had kunnen missen. Als ik de dag na aankomst wakker word, kan ik niet meer lopen.

De dag gaat voorbij en om 21.00 uur sta ik aan de voet van de Ventoux. Ik weet dat het me 3 uur zal kosten om te klimmen en ik kom om middernacht op de top aan. Tijdens de beklimming ontmoet ik verschillende deelnemers en we eindigen met Pierre. Praten geeft me een goed gevoel. We hebben de reus van de Provence voor onszelf, de show is magisch. De afdaling is ijskoud, zelfs al heb ik al mijn lagen en mijn nekwarmer aangetrokken. De helling richting bedoeïenen is zo steil en ik neem alle voorzorgen om op de fiets te blijven. De afdaling is lang. De benadering van de basis van het leven van de Bed n Bike van Mormoiron ook, maar ik kom eindelijk aan. Ik ontmoet Alvaro, oprichter van Holyfat die de volgende dag de 1000 km met succes zal afleggen.

Ik probeer buiten te slapen, maar ik ben bevroren in mijn donsjack. Ik leg mezelf op de grond, tussen de drukke fietsers, het comfort is er niet en ik slaap heel slecht. Om 4 uur gaat de wekker. Ik open de badkamerdeur en sta oog in oog met Simon, zijn gezicht bloedend, terwijl hij wordt behandeld door een verpleegster. Ik sta weer versteld van het tafereel. We hebben de eerste dagen lang samen gereden en het lijkt niet goed met Simon te gaan. Hij viel in de afdaling van Ventoux. Een week later realiseer ik me nog steeds niet dat hij een paar uur na mij eindelijk met onnoemelijke moed de race zal finishen.

Op de laatste dag worstel ik nog steeds met mijn hielpijn die steeds invasiever wordt. Het terrein is moeilijk, vals plat stijgend voor 200 km. De Gorges du Verdon in de hittegolf zijn vermoeiend en de auto's die inhalen zonder een veiligheidsafstand te respecteren maken me gek, vooral na alles wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Ik zeg tegen mezelf dat dit mijn laatste ultrawegrace is. We zullen zien.

De laatste twee of drie passen zijn lang omdat de kop al bij de finish is, maar je moet nog trappen. De laatste valse flats voor de afdaling naar Grasse en vervolgens Mandelieu lijken eindeloos. Bij toeval vind ik mijn collega Alexis die een daverende prestatie levert voor zijn eerste 500km. De laatste kilometers doen we samen.

Uiteindelijk ben ik zaterdag iets na 22.00 uur klaar, na ongeveer 7 dagen en 3 uur racen.Als ik de fiets neerzet, gaan er allerlei gevoelens door mijn hoofd. Ik ben natuurlijk blij dat ik het einde van deze race heb bereikt, dus de sterke kaak is gesloten voor meer dan één deelnemer. Over de finish komen is zoveel valkuilen hebben weten te doorbreken dat het een prestatie op zich is.

Ik ben ook trots op de tijd die ik erin steek. Bijna 15 uur minder dan vorig jaar, hoewel ik fysiek minder sterk was, was mijn korte ervaring mijn belangrijkste bondgenoot. Ik doe 3 uur te veel om minder dan 7 dagen te doen, zoals ik voor vertrek wilde, maar eerlijk gezegd weet ik niet of ik ze had kunnen wissen.

Deze editie werd beroofd door het overlijden van een deelnemer en door te veel valpartijen en blessures. Ik moest toen afstand nemen van pure prestaties. Toen ik me afvroeg wat het rechtvaardigde om mezelf in gevaar te brengen om te racen, kon ik de antwoorden niet vinden. Net als deze prachtige landschappen die ik in zo'n staat van vermoeidheid doorkruiste dat ik geen enkele vierkante centimeter waardeerde. Net als de Mont Saint Michel, het Château de Chambord of het Lac de Roselend, die ik zonder te stoppen overstak om geen tijd te verliezen.

Deelnemen aan een ultra-afstandsrace betekent met ongelooflijke snelheid kriskras door een groot aantal landschappen. Het is voelen hoe het terrein verandert met elke draai aan het stuur, wakker worden in de Loire om de volgende dag aan de voet van de Alpen in slaap te vallen. Maar het is ook gewoon wennen aan zijn nieuwe omgeving dat je al afscheid van hem moet nemen zonder er echt gebruik van te hebben gemaakt. Deelnemen aan een ultra-afstandsrace is dat accepteren.

Dat wil zeggen, de volgende keer dat ik mijn fiets zou pakken, zou ik niet racen, maar ik zou de tijd nemen.

Ik bedank Team Ultra voor de steun en Van Rysel voor de fiets waar ik veel plezier op heb gehad!"

@lowcarbfrenchie

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.